Spiritueel Wakker

Spiritueel en paranormaal forum
 
IndexInloggenRegistreren
DIT FORUM IS GESLOTEN!! * * (gezien het feit dat er geen mogelijkheid is om het forum op slot te zetten maar alleen definitief te verwijderen, heeft het alleen nog een functie als data bank * *

Deel | 
 

 De DSM-V is geen boek waarmee je mensen mentaal ziek kunt verklaren

Ga naar beneden 
AuteurBericht
SnowhawkRegistratie : 04-11-12
Leeftijd : 50
Geboortedatum : 14-08-68
Woonplaats : Noord-Brabant
Aantal berichten : 306
Vrouw Leeuw

BerichtOnderwerp: De DSM-V is geen boek waarmee je mensen mentaal ziek kunt verklaren   ma 5 nov - 3:32

De DSM-V is het handboek voor psychiaters en psychologen. Het is een hulpmiddel om te zoeken in welke richting iemand een probleem zou kunnen hebben, maar wordt vaak gebruikt als checklist. Dat was en is niet de bedoeling van dit boek.

Hieronder een aantal stukjes uit een interview met toppsychiater Jim van Os. Bron: Psyche en Brein, nr 5-2012

Dan over hoe deskundig de -logen en de -peuten zijn. In hetzelfde nummer van Psyche en Brein een aantal stukjes uit een interview met psychiater Jim van Os over de DSM-V. Jim van Os is een van de psychiaters die mee heeft gewerkt aan de DSM-V

Titel: De DSM is geen boek waarmee je mensen mentaal ziek kunt verklaren.

Jim van Os: De DSM wordt vaak verkeerd gebruikt. Hij hoort thuis in een context waarin iemand hulp zoekt vanwege psychisch lijden. Dan kan die persoon een daignose krijgen, wat moet gebeuren door een psycholoog of psychiater. Nu wordt de DSM echter wijd en zijd misbruikt door mensen die hem eigenlijk niet zouden mogen gebruiken. Zij maken er een soort kookboekgeneeskunde van: ze lopen de criteria af en verklaren mensen ziek. Schoolpsychologen gaan soms met de DSM-criteria in de hand kindertjes labelen, zonder dat die kinderen of hun ouders zich voor hulp hebben aangeboden. Ze schrijven dan via de huisarts pilletjes voor. Dat is de omgekeerde volgorde. Vooral huisartsen bezondigen zich zo aan misbruik van de DSM. Onder meer daarom slikken een miljoen Belgen antidepressiva.

Jim van Os: Wie stelt de zorgbehoefte vast? Daarvoor moet je weten waarover je praat. Om een zorgbehoefte voor een antidepressivum vast te stellen, volstaat een achtergrond als huisarts niet. Huisartsen in Belgie en Nederland schrijven 80 a 90% van de antidepressiva's voor, veel te snel en veel te veel.

Jim van Os: Iemand kan best stemmen horen, maar als die persoon goed functioneert, moet je hem of haar niet diagnosticeren.

Jim van Os: 90% van de mensen met psychische of psychiatrische aandoening kunnen leren zichzelf aan te sturen. Als ze heel hoog scoren, kunnen ze best een pilletje voorgeschreven krijgen, maar daar moet je zuinig mee zijn.

Tenslotte:

Jim van Os: Het boek is waardeloos in veel opzichten. We zitten gewoon met zijn allen te ploeteren om er iets beters van te maken.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://snowhawkscall.nl
 
De DSM-V is geen boek waarmee je mensen mentaal ziek kunt verklaren
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Spiritueel Wakker :: Gezondheid :: Pharmaceutische Industrie-
Ga naar: